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1. Gary Engstrom, Executive Director 

Trumbull County Office of Elderly Affairs 
(330) 675-2486 
Subject: Budget Face Sheet 
Provision Heading: Budget Face Sheet 
Page Number of Provision: Page 1 of 9 

 
Q:   If bidder is not to request a specific level of funding, then is this page necessary? 
 
A: This page is an overall summary of each type of program service that a potential 

provider is proposing to provide.  As reflected in Provision XXI. Bid Organization, 
Section 5. Program Budget/Cost of Service, it is a format to be followed in order to 
ensure the accuracy of the budget.  A bidder may utilize each parameter indicated in 
a particular column to reflect the projected number of units of service and cost that 
a bidder utilized in developing the budget.  In the event that a bidder does not 
choose to complete all columns on this page because TCDJFS has indicated that the 
agency will determine the final amount of all contracts, there will be no negative 
scoring during the RFP process as a result. 

 
 

2. Gary Engstrom, Executive Director 
Trumbull County Office of Elderly Affairs 
(330) 675-2486 
Subject: Sub-Contractors 
Provision Heading: XXI. Bid Organization #3 
Page Number of Provision: 21 of 26 

 
Q:   Is someone who supplies services to the organization but NOT clients still a “sub-

contractor”?  i.e. Sandy’s Tire Sales 
 
A: The bidder must evaluate how the service being provided by the outside entity 

relates to the service which the bidder is proposing to provide for TCDJFS under 
this bid opportunity.  For the purposes of this specific bid only, a sub-contractor is 
an unrelated entity which will be contracted by the bidder specifically to provide 
any or all parts of the direct transportation service delivery for which the bidding 
entity is directly responsible to provide under a resulting contract award.   

 
 

3. Gary Engstrom, Executive Director 
Trumbull County Office of Elderly Affairs 
(330) 675-2486 
Subject: Background Checks 
Provision Heading: IX. Provider Disclosures 
Page Number of Provision: 10 of 26 

 
Q:   Are BCII background checks thru the Sheriff’s Department sufficient?  Or are full 

FBI checks required? 
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A: The following language is presently projected to be found in an executed 
contractual agreement but is subject to change prior to execution of a contract as a 
result of this bid process: 

 
Vendor shall complete criminal records checks on all employees and volunteers 
assigned to work with or transport children.  Vendor shall obtain a nationwide 
conviction record check through the Bureau of Criminal Identification and 
Investigation (BCII) which includes a Federal Bureau of Investigation (FBI) 
criminal records check.  Such a criminal record transcript can be obtained through 
the Warren Police Department, the Trumbull County Sheriff’s Office, and/or any 
law enforcement or police department necessary to conduct a complete criminal 
record check of each applicant for employment or volunteer in this program.  
Vendor shall not assign any employee and/or volunteer to work with or transport 
children until a BCII and FBI report has been obtained.  A BCII and FBI report 
must be dated within six (6) months of the date an employee or volunteer is hired to 
be considered current.  A BCII criminal records check must be conducted at a 
minimum of every four (4) years thereafter on each employee maintaining 
employment with the Vendor.  An FBI criminal records check may not be required 
with an employee’s four (4) year anniversary if the employee’s FBI check is 
maintained on file.  Vendor shall not utilize as an employee or volunteer anyone 
who has a conviction involving moral turpitude, physical or sexual abuse, or crimes 
against children.  Vendor shall ensure that individuals transporting children and/or 
adults have a current and valid Ohio driver’s license; however, when the individual 
is a resident of another state, a current and valid driver’s license from the state of 
current residence will be acceptable.  An Ohio Bureau of Motor Vehicles (BMV) 
transcript shall be obtained by Vendor for each individual transporting children 
and/or adults.  In the case of an individual who is not a resident of Ohio, Vendor 
shall obtain a transcript from both Ohio BMV and the individual’s state of current 
residence.  Vendor shall not allow anyone to transport children and/or adults who 
has accrued five (5) or more points on his or her license, or has been convicted of 
driving while under the influence of alcohol or drugs. 

 
 

4. Diane Gray, Executive Director 
Emerald 
(330) 620-1553 
Subject: Sub-Contractors 
Provision Heading: XXI. Bid Organization #5 
Page Number of Provision: 22 of 26, Paragraph 5 

 
Q:   Could you please clarify the difference between a vendor & sub-recipient? 
 
A: A vendor is an organization/business which sells/provides a service on a regular 

basis to the general public.  A sub-recipient is an organization/business which 
develops a program to provide to a governmental entity which is specific to the 
entity and its needs.   
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5. Rembrandt Wright, Position Not Provided 
Garwin, Inc. 
(330) 534-1335 
Subject: Not Provided 
Provision Heading: Not Provided 
Page Number of Provision: 22 of 26 

 
Q:   May we use one cost within Trumbull Co. And a different cost out of county? 
 
A: Please refer to Section 5. Program Budget/Cost of Service, Paragraph 6 on the page 

indicated in question which states that “If a unit cost is derived for any particular 
service(s) in the bid, it must be a flat unit of cost inclusive of all costs associated 
with service provision.  Utilization of a unit cost of service in this bid requires that 
the potential bidder use one single flat rate cost for each service on which a bid is 
submitted (i.e. loaded mile, per trip, etc.) as well as an additional passenger rate for 
multiple passengers from different locations traveling to the same location, and a no 
show rate, should the potential provider wish to be paid for such service.  Failure of 
a potential provider to reduce all costs involved to a single unit of cost for service 
delivery will result in the inability of the BRT to appropriately evaluate the cost of 
the service under the bid.”   

 
 Should a bidder determine in completing budgetary calculations that there are 

multiple rates involved, the bidder must integrate the resulting rates together to 
arrive at ONE SINGLE FLAT RATE COST for the service being bid. 

 
 

6. Rembrandt Wright, Position Not Provided 
Garwin, Inc. 
(330) 534-1335 
Subject: Not Provided 
Provision Heading: Not Provided 
Page Number of Provision: 23 of 26 

 
Q:   When using a line item, is this for the duration of the contract or a calendar year? 
 
  What OMB circulars apply? 
 
A: In responding to this question, the responder is unsure of whether the question is 

directed toward the development of a budget in general or the specific development 
of a line item budget.  A line item being completed in a general budget would be for 
the projected contract period based on past expenditures which are representative of 
costs to be directly associated with service provision under the contract being bid.  
A line item budget being completed would be utilized to include all costs which 
would need to be paid out of the budget by TCDJFS directly as a result of service 
provision during the duration of the resulting contractual period.   

 
OMB circulars will only apply to bidding entities awarded a contractual agreement 
who are determined to be of sub-recipient status.  Upon determination of such 
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status, the entity will be informed of requirements associated with an OMB 
Circular.  
 
 

7. Nick Jennings, Position Not Provided 
Trumbull Community Action Program 
(330) 393-2507 
Subject: Not Provided 
Provision Heading: Section XIV. Bid Preparations and Conditions 
Page Number of Provision: 13 of 26 

 
Q:   TCAP uses a local repair shop for our Community Action Transportation Service 

(CATS) vehicles.  Is the local repair shop considered a sub-contractor? 
   
A: The bidder must evaluate how the service being provided by the outside entity 

relates to the service which the bidder is proposing to provide for TCDJFS under 
this bid opportunity.  For the purposes of this specific bid only, a sub-contractor is 
an unrelated entity which will be contracted by the bidder specifically to provide 
any or all parts of the direct transportation service delivery for which the bidding 
entity is directly responsible to provide under a resulting contract award.   

  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


